Ev-Dish

Sushi

  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Sushi este o mancare specifica bucatariei japoneze. Ea a aparut pe la inceputul secolului al XIX-lea, desi orezul cu otet era folosit de mai mult timp ca metoda de conservare a pestelui. Sunt mai multe metode de sushi, rulouri infasurate in foi de alge sau bucati de peste presarate peste orez s.a.. Prima oara am mancat sushi in Dresda, Germania. Aratau foarte bine si am zis sa incerc. Mereu sunt deschisa in a gusta mancaruri noi, nu doar deschisa, ci chiar pofticioasa! Si asa mi-am cumparat sushi cu sos de soia-care nu imi era necunoscut si sos wasabi-care imi era necunoscut. Culoarea de la wasabi este un verde asemanator cu culoarea de la avocado. Si uite asa crezand ca sosul este de avocado, am luat o imbucatura consistenta, iar dupa cateva secunde m-am bagat in bautura altcuiva de la masa, pentru ca imi ardea gura infernal. Zambesc cand imi amintesc intamplarea. Dar macar mi-a placut sushi, asa ca uite-ma, azi si gatesc. Sa stiti ca arata mai complicat decat este de facut. Azi am gatit rulouri de sushi. Spor dragii mei.

Ingrediente

Foi de nori
1 cana orez sushi
2 linguri otet pentru sushi
1,5 linguri de zahar
0,5 lingurita de sare
1 bucata de file somon
1 caserola somon afumat
1 castravete
1 avocado
6 bucati de surimi
Mix seminte
Branza topita
Sos de soia
Wasabi
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Orezul se spala bine, dupa care se pune la fiert cu apa cat sa acopere orezul cam cu 2 degete. Se fierbe la foc mare pana da primul clocot si amestecand din cand in cand. Apoi se da focul mic si se mai lasa cateva minute.
2
Separat se pune intr-un ibric otetul, zaharul si sarea. Cand zaharul este topit, amestecul se pune peste orez, se amesteca si se lasa la racit.
3
Intre timp se taie tip fideluta sau fasii pe cat se poate, castravetele, avocado, surimi si somonul crud.
4
Pentru a rula sushi e nevoie de o planseta, preferabil de bambus. In poza puteti vedea ce am folosit eu. Peste ea am pus folie de plastic pentru a face cat mai putina mizerie. In final am facut 3 feluri de rulouri si anume:
5
Pentru primul fel de rulou, am pus foaia de nori, peste care am intins orez in strat subtire si uniform. Atentie, la capatul de sus al hartiei de nori sa lasati cam 2 cm fara orez, ca sa arate uniform cand veti taia ruloul. In capatul de jos se pune putina branza topita (asta pentru a lega mai bine compozitia), cateva fasii de castraveti, avocado, somon crud si surimi. Folosind planseta se ruleaza pana iese ca un rulou.
6
Pentru al doilea fel de rulou, am pus foaia de nori, peste care am intins orez in strat subtire si uniform. Se ridica usor hartia de nori si se inverseaza (dar cat timp aveti ridicata compozitia presarati pe folie mixul de seminte), si se pune din nou pe folie (invers insemnand: primul strat fiind orez si apoi nori). In capatul de jos se pune aceasi compozitie ca si pana acum: putina branza topita, cateva fasii de castraveti, avocado, somon crud si surimi. Folosind planseta se ruleaza.
7
Pentru al treilea fel de rulou, am pus pe folie somonul afumat (ca dimensiune cam cat foaia de nori), foaia de nori, peste care am intins orez in strat subtire si uniform. Se procedeaza ca la primul rolou, se pune compozitia urmatoare in capatul de jos: putina branza topita, cateva fasii de castraveti, avocado, somon crud si surimi. Folosind planseta se ruleaza. Astfel au iesit 3 feluri de sushi.
8
Rulourile se taie cu un cutit de paine umed. Se serveste cu sos de soia sau wasabi.
9
Pofta buna!