Ev-Dish

Risotto cu creveti si sos

  • recipe image cover

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Azi am gatit risotto cu creveti si sos. Pare complicat dar e mult mai simplu decat suna. Nu sunt un mare fan al orezului, dar risotto are un gust nemaipomenit. Asa mananc si eu orez. Aroma diferita si extraordinara de gustoasa e data de vin si parmesan. In bucataria mea nu lipseste parmezanul si vinul, sunt ingredinetele ce mie mi se pare ca dau acel gust diferit mancarii. Pe langa risotto m-am gandit sa adaug creveti cu putin sos. Imi plac la nebunie crevetii! Cand zic de creveti, ma gandesc la un concediu la mare, unde pot savura fructe de mare proaspete. Sunt carnosi si foarte gustosi, mi se par ceva aparte. Multa vreme au fost considerati o delicatese, dar nu sunt inaccesibili. Cel putin nu in hypermarket-uri J , mai ales ca nu ai nevoie de o cantitate mare pentru un fel principal. Sa fiti atenti cand ii cumparati, crevetii care nu sunt prefierti au o culoare de gri-albastrui sau gri-maroniu in functie de specie iar cei prefierti au o nuanta de roz, portocaliu. Mirosul lor e unul proaspat de peste. Peste creveti am adaugat si un sos usor. Spor! Eu deja am golit farfuria.

Ingrediente

250 g orez pentru risotto
250 g creveti
100 ml smantana
100 gr unt
2 cani supa
1 pahar vin alb
1 ceapa
6 catei de usturoi
1 mana de parmesan ras
Mix seminte (seminte de in, susan, floarea soarelui)
1 lingura zeama de lamaie
Sare
Piper
Patrunjel
Busuioc
Cimbru
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Se spala bine crevetii cu apa rece. Se indeparteaza capul, piciorusele si invelisul exterior. Cu un cutit se sectioneaza pe spate crevetii pentru a le scoate intestinele (arata ca o vena inchisa la culoare).
2
Jumatate din cantitatea de unt de pune in oala incinsa. Cand acesta e topit se adauga 3 catei de usturoi zgrobiti usor cu lama cutitului si ceapa tocata marunt. Cand ceapa devine lucioasa, se scot cateii de usturoi (ei lasa aroma in zeama ramasa) si se adauga orezul. Se amesteca. Cand acesta prinde culoare se adauga aproape toata cantitatea de vin (se mai lasa si pentru creveti putin) si se amesteca. Se adauga sare, piper si verdeata dupa gust (patrunjel, busuioc, cimbru). Se lasa pret de cateva minute si se adauga supa treptat si se amesteca. Cand acesta prinde consistenta dorita si orezul este fiert (fiert dupa cum va place, eu prefer orezul al dente), se adauga un cub de unt si parmezanul si se amesteca.
3
Se pune untul ramas intr-o tigaie incinsa.Se adauga restul de catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului. Se adauga crevetii curatati si se lasa cateva minute. Se scoate usturoiul si se adauga vinul ramas, zeama de lamaie si se asezoneaza. Cand sosul scade se adauga smantana si putin patrunjel, mixul de seminte si se amesteca pana ce sosul prinde consistenta.
4
Risotto cu creveti si sos. Pofta buna!