Ev-Dish

Lup de mare cu stridii si risotto

  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Azi gatesc ceva mai deosebit: lup de mare, stridii si risotto. V-am mai confesat cat de mult imi place risotto ,la fel si pestele. Iar stridiile, si mai mult! E o delicatese. Pentru a le face acasa, important e sa fie proaspete. Iar din punct de vedere financiar, este mult mai avantajos sa le gatim acasa 🙂 Pentru a gusta stridii pentru prima oara va trebuie putina deschidere, pentru ca e un gust total diferit fata de orice ati mancat pana acum. Si acest gust merita. Pe deplin. E o experienta culinara minunata. Macar o data in viata sa gustati si asa ceva. Trec la gatit dragilor. Spor si voua!

Ingrediente

2 lupi de mare
4 stridii
1 mana de ciuperci
1 cana de orez pentru risotto
2 cani de vin alb
1 cana de supa
2 cepe
2 catei de ustoroi
100 gr unt
Zeama de la ½ lamaie
1 mana de parmerzan ras
Ulei de masline
Tarhon
Cimbru
Sare
Piper
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Pestele se curata de intestine si solzi. Pentru solzi va puteti folosi de un cutit, sau chiar o razatoare. Apoi se spala bine. Pentru filetat e necesar un cutit ascutit, cu lama subtire si flexibila. Se gaseste in comert cutit pentru filetat. Cu acesta se face o taietura (o crestatura) imediat dupa cap (loc de unde va incepe fileul) pana simtim sira spinarii, dupa care se taie de-a lungul ei pana la coada. La fel se face si pe cealalta parte. Fileurile se asezoneaza si se picura putin ulei de masline pe ele.
2
Se spala, curata si toaca ciupercile.se calesc in putin ulei cu sare si piper. Se iau de pe foc si se pastraza pentru risotto.
3
Se curata si se toaca 1 ceapa cat de marunt se poate si se pune la calit. Cateii de usturoi se strivesc cu latura cutitului si se adauga si ei. Se lasa pe foc cateva minute, dupa care se scoate usturoiul si se adauga orezul. Se adauga sare, supa si vinul. Se adauga si ciupercile. Se lasa la fiert pana scade. Daca vi se pare inca prea tare orezul puteti sa mai putina apa fiarta in timp ce amestecati continuu. Se adauga piper si parmezanul ras.
4
Pentru sos se pune untul la topit. Se curata si se toaca ceapa foarte marunt si se adauga in unt. Cand aceasta devine sticloasa, se adauga 100 ml vin si putin tarhon. Se amesteca si se lasa sosul sa scada. Se asezoneaza si dupa ce este gata se adauga zeama de lamaie.
5
Stridiile se pun intr-o tava cu partea mai plata in sus. Asta pentru a pastra sosul stridiei in scoica. Daca stridiile nu stau ferm pe tava, le puteti fixa cu mici culcusuri formate din sare si putina apa. Se dau la cuptor pentru cateva minute, 6-7, pana se intredeschid. Se scot din cuptor si se desfac cu un cutit, desprinzand partea plata cu grija si lasand sucul in scoica.
6
Intre timp, pe un gratar se fac fileurile de lup de mare presarate cu putin cimbru (mai intai se pune pe partea cu piele, apoi pe cealalta parte).
7
In farfurie se aseaza fileuri de peste, risotto, stridiile peste care se pune putin sos, iar separat se pune restul de sos pentru cei carora le place.
8
Pofta buna!