Ev-Dish

Gulas de vita

  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Azi gatesc gulas de vita. Avem la masa invitati doi prieteni dragi si m-am gandit sa gatesc ceva satios si gustos. Gulasul este o mancare traditionala ungureasca. A fost repede adoptata si in Ardeal cat si in restul tarii. Eu l-am gatit cu galuste de faina. Se mai face si cu cartofi in loc de galuste dar asa mi se pare ca duce mai mult spre o mancarica si nu gulas. Din ingredientele necesare gulasului foarte importante sunt rosiile, iar cu aceasta ocazie va zic cum le tin eu pentru astfel de mancaruri  si asta pentru a fi cat mai naturale si sa pot lua pielita usor de pe ele. La inceput de toamna cumpar multe rosii, o parte din ele pentru sucul de rosii, iar cealalta parte – le spal, le tai cuburi, le portionez in pungute si le pun la congelat. Datorita socului termic cand sunt scoase, pielita se ia foarte usor. Le folosesc atat la ciorbe cat si sosuri. Trec la gatit. Spor!

Ingrediente

800 gr vita
200 ml ulei
4 cepe mari
5 catei de usturoi
4 rosii mari
1 cutie cu rosii in suc propriu
1 cutie pasta de tomate mica
1 pahar de vin alb
3 cani de apa (eu am pus supa de pui, da un gust mai bun)
1 canita de faina
2 oua
2 foi de dafin
Sare
Piper
Paprika dulce si iute
Patrunjel
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Carnea de vita se curate de grasime si se taie cumulate mici.
2
Se curata ceapa si ustroiul si se pun la calit in uleiul incins. Cand acestea devin moi, se adauga carnea si se amesteca. Se lasa aprox. 10 minute pana ce carnea prinde culoare.
3
Se pune putinas apa la fiert intr-o olita, pentru a opari rosiile. Astfel le curatam usor de pielita si le taiem cuburi.
4
Se adauga peste carne foile de dafin, paharul de vin, apa sau supa, rosiile taiate cuburi si fara pielita, conserva de rosii in suc propriu, cutia cu pasta de tomate, paprika dulce si iute, sare, piper si se lasa la fiert aproximativ 1 ora cu capac pus. Din cand in cand se amesteca.
5
Intre timp se face un aluat moale din faina, sare, oua si putina apa calduta. Cu o lingurita mica se rup bucatele mici, ce se pun in gulas la fiert. Pentru a se desprinde mai usor aluatul, puteti trece lingurita prin apa la fiecare galuscuta. Se lasa la fiert inca aprox. 25 minute. Se adauga patrunjel.
6
Inainte se a lua de pe foc va recomand sa gustati pentru a vedea daca ingredientele sunt suficient de fierte si daca este destul de condimentata mancarea.
7
Noi, de pofta, am servit-o si cu mamaliguta.
8
Pofta buna!