Ev-Dish

Dulceata de ceapa

  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover
  • recipe image cover

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Dulceata de ceapa. Suna a desert nu? Dar nu, nu e desert ci sos pentru friptura sau gratar. Cand am mancat prima oara combinatia de dulceata de ceapa si friptura m-a fascinat gustul diferit al carnii. Iar de asemenea daca faci un gratar si nu ai chef sau timp sa mai faci si garnitura, sosul este suficient pentru a nu fi fada masa sau daca simti ca este incompleta. Mereu am in camara dulceata de ceapa si mereu cand se termina mai fac, inclusiv si iarna. Ceapa nu e un aliment scump asa ca o poti face pe tot parcursul anului. E un aliment apreciat la mine acasa, inclusiv prietenii cand vin la masa si daca servesc carne, intreaba de dulceata. E un sos usor de facut, foarte util si foarte gustos. Spor la tocat si gatit! Sper sa nu plangeti prea mult 🙂

Ingrediente

1 kg ceapa rosie
1 kg zahar
Boabe piper
Sare
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Se curata si se taie ceapa rondele. Se adauga intr-o oala mai adanca pentru a salva aragazul de picaturile de dulceata. Se adauga zaharul, cateva boabe de piper si putina sare. Eu am adaugat si jumatate de cana de apa pentru ca imi place sosul sa fie mai lichid, dar se poate face dulceata si fara.
2
Se pune la foc mic la fiert. Se fierbe aproximativ o ora pana este gata. Se verifica oricum daca consistenta este cea dorita cu lingura de lemn, si anume daca dulceata curge sub forma de picaturi de sirop gros, inchegat.
3
Cand este gata se toarna dulceata fierbinte in borcane, se intorc cu capacul in jos, se acopera cu prosoape mai groase si se lasa asa pana se racesc de tot. Daca considerati ca e necesar, mai puteti sa le si sterilizati. Eu nu am facut-o, pentru ca cele 5 borcanele se vor termina destul de repede :)