Ev-Dish

Ciuperci cu smantana si mamaliguta

BOOKMARK

PRINT

DELICIOUS

Descriere

Sunt un mare, mare fan al ciupercilor incat as fi in stare si in deserturi sa le inserez. Asa ca ieri, dupa pranz am pornit la o plimbare in padure in cautarea ciupercilor. Nu sunt un as in ciuperci  dar speciile generale comestibile sunt usor de recunoscut, cum ar fi galbiorii, hulubitele, vinetelele, painisoare, nicoretele, barba tapului, creasta cocosului, hribii, ghebele iar plimbarea in natura isi face tot meritul. Nu mai zic de incantarea si bucuria cand descoperi o ciuperca comestibila. Pana si privelistea celor otravitoare incanta. Doar ca de ele nu ne atingem, eventual le pozam ca amintire. Dupa o plimbare de 2 ore am strans aproximativ 1 kg de ciuperci. Ajunsa acasa le-am curatat, spalat si le-am lasat la frigider pe a doua zi. Cu greu m-am decis ce sa gatesc cu ele, asta pentru ca dupa parerea mea ciupercile de padure, buretii, au o aroma fantastica si mult mult diferita decat ciupercile gasite in comert. Desigur ca pot fi folosite si ciuperci luate din magazine, e chiar recomandat daca nu aveti experienta in a le alege cand le intalniti in natura. In final m-am decis sa gatesc ciuperci cu smantana si mamaliga. Am chemat cativa prieteni, am deschis o sticla de vin si am savurat o cina delicioasa. Spor la gatit!

Ingrediente

1 kg ciuperci
500 gr smantana
2 cepe
6 catei de usturoi
4 linguri de ulei
1 pahar de vin alb
1 lg mustar
2 cani malai
30 gr unt
Sare
Piper
Oregano
Patrunjel
* Ești la cumpărături? Bifează ingredientele puse deja în coș!

Directions

1
Se spala si se curata foarte bine ciupercile, dupa care se taie feliute.
2
Se curata si se toaca ceapa si usturoiul. Se pun la calit intr-o tigaie incinsa cu ulei (atentie tigaia sa fie suficient de mare pentru a incapea si ciupercile in ea). Cand acestea devin lucioase si se inmoaie, se adauga ciupercile tocate. Se amesteca, dupa care se adauga paharul de vin. Se asezoneaza. Cand incepe sa fiarba se adauga oregano si patrunjel dupa gust. Se lasa putin la fiert, iar cand sosul scade se adauga mustarul si smantana si se amesteca continuu pana ce sosul prinde consistenta dorita.
3
Se pun la fiert 6 cani de apa pentru mamaliga (7 cani daca va place mai moale). Se adauga o lingura de sare in apa. Cand apa incepe sa fiarba, se incorporeaza malaiul amestecand continuu cu telul. Lasati sa fiarba mamaliga amestecand continuu pentru a nu face cocoloase. Cand este gata se adauga untul si se amesteca pana acesta se topeste. Pofta buna!